Slax :kendi Linux'unuzu yaratın

Slax çağdaş, taşınabilir, küçük ve hızlı, modüler yapıda bir Linux işletim sistemidir. Küçük boyutlarına rağmen günlük kullanımda ihtiyaç duyacağınız birçok yazılımı içerir. Sistem yönetim araçları ve iyi organize edilmiş grafik arayüz buna dahildir.

Modüler yaklaşım size Slax'a istediğiniz diğer yazılımları ekleme özgürlüğünü sağlar. Eğer en sevdiğiniz metin düzenleyiciyi, ağ araçlarını ya da oyunları bulamadıysanız, yalnızca ilgili modülü indirip Slax'a kopyalayın; kuruluma ihtiyaç yok, ayarlamaya ihtiyaç yok.

Eğer yeni başlıyorsanız veya uğraşacak vaktiniz yoksa basit birkaç adımı takip ederek kendinize göre ayarlanmış işletim sisteminizi web arayüzünü kullanarak yapabilirsiniz.

Evet birkaç tıklamayla kendi Linux'unuzu yaratabilirsiniz.İşlemleriniz bittiğinde Linux'unuzun iso dosyası indirilmeye hazır ve hemen Cd'nize yazdırıp kullanabilir ya da usb belleğinize yükleyebilirsiniz.İsterseniz hazır Slax Linux sürümünü indirip kullanabilirsiniz.

Hazır Slax Linux indirmek için buradan .

Kendi linux'unuzu hazırlamak içinse buradan .

Slax Linux hakkında daha fazla bilgi almak içinde buradan . ( Türkçe )

Örnek Ekran Görüntüleri :

Kaynak: Slax.org

CrunchBang Linux:Lite Ubuntu

CrunchBang Linux Ubuntu Linux tabanlı hızlı ve hafif "Openbox Window Manager" ve GTK+ uygulamaları kullanan bir Linux dağıtımıdır.Bu dağıtım bir nevi mini Ubuntu gibidir.Tamamen ubuntu ile uyumlu ve aynı depoları kullanır.Hafif ve hızlı olması diğer bir adını "Faster Ubuntu" yapmıştır.CrunchBang Linux iki farklı sürümü mevcuttur bir normal ,ikincisi ise Lite sürümüdür.Aynı zamanda Live Cd'si de mevcuttur.Hem Ubuntu kullanayım hemde çok daha hızlı olsun isteyenler ise tercih sebebidir.Zira üzerinde herşey hazır olarak gelmektedir.Artı hiçbir kuruluma ihtiyacınız olmayacaktır.

Ayrıntılı bilgi için buradan .

Download: STANDART EDITION 32 bit | 64 bit

Lite EDITION 32 bit | 64 bit

Örnek ekran görüntüleri:

Crossover Linux:Linux'teki Windows

"Crossover Linux" popüler Windows uygulamalarını,eklentilerini ve oyunlarını Linux üzerinde çalıştırabilen uygulamadır hemde Microsoft lisans ücreti ödemeden.Fakat bu uygulamaya yaklaşık 40 dolar civarında bir ücret ödemeniz gerek.Birkaç tıklama ile kurulabilen uygulamalar Windows'a bağımlı yapan uygulamlardan kurtulmanıza yarıyor.Birçok kişinin Linux'a geçmek istemesi ama birkaç program ya da oyun için bu bağımlılığı bırakamamalarına da artık sebeb kalmıyor.Windows üzerinde kullandığınız MS Office paketinden,Internet Explorer 8'e kadar birçok uygulama ve oyunu sorunsuz kullanabilirsiniz.İşte tam sorunsuz çalıştırılabilen bazı oyun ve uygulamalar:

  1. · Fallout 3
  2. · Left 4 Dead (Steam)
  3. · Internet Explorer 8
  4. · Team Fortress 2 (Steam)
  5. · Internet Explorer 7
  6. · Outlook 2007
  7. · Steam GUI
  8. · Left 4 Dead 2 (Steam)
  9. · Word 2007
  10. · Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood
  11. · VMware Infrastructure Client
  12. · Guild Wars
  13. · Dragon Age: Origins
  14. · Aion
  15. · Photoshop CS4
  16. · Civilization IV (Steam)
  17. · World of Warcraft: Wrath of the Lich King
  18. · iTunes 9
  19. · Excel 2007
  20. · iTunes 8.0
  21. · PowerPoint 2007
  22. · Quicken 2009
  23. · Visio 2007
  24. · Visual Studio 2008
  25. · Call of Duty 4: Modern Warfare

Crossover Linux hakkında daha fazla bilgi almak için buradan .

Crossover Linux'te çalışan TOP List uygulama listesi için buradan .

Çalışabilen tüm uygulama ve oyunların listesi için buradan .

Bu uygulamayı indirmek için buradan . (Deb paketi mevcuttur.32 ve 64 bit desteği mevcuttur.)

Türkiye'deki satış temsilcisi Gelecek A.Ş'den ayrıntılı bilgi ve uygulamayı satın alabilirsiniz.

NOT: Özgür işletim sisteminizi özgür olmayan uygulamalarla özgürlüğünüzü kısıtlamayın .

PSP'ye uCLinux kurulumu

PSP'nize uClinux yüklemek için ilk önce firmware 1.5 olarak çalıştırıp aşağıdaki uCLinux dosyasını PSP'nizin PSP/GAME150 klasörünün içine atın.Tabiki usb ile bağlantısını kesip normal bir oyun açıyormuş gibi menüde GAME sekmesinden Linux'unuzu çalıştırın.

PSP için uCLinux indir

OpenSolaris Ücretsiz CD

Solaris İşletim Sistemi :

Sun Microsystems şirketi tarafından geliştirilmiş işletim sistemidir. UNIX tabanlı olup, son sürümü olan Solaris 10'dur. Aynı zamanda Linux yazılımlarının çalışmasına destek verir. OpenSolaris tasarısının başlatılmasıyla birlikte, Solaris işletim sistemi açık kaynak hâle dönüştürülmüştür. Solaris son derece güvenli bir işletim sistemi olarak birçok alanda kullanılmaktadır.

Bir UNIX işletim sistemi olarak üzerinde çok güçlü geliştirme ortamları mevcuttur. Bunlar, en temel bash gibi kabuk dilleri olmakla bereber C/C++, Perl, Python gibi güçlü yazılımlama dilleri de sayılabilir. Solaris 10, Sun şirketinin bir ürünü olarak Java geliştirme ortamı da sunmaktadır.

Yıllarca para ile satılması nedeni ile Solaris bireysel kullanıcılarca fazla tanınamamıştır. Aynı zamanda uzun yıllar Sun Microsystems'e ait donanımlar üzerinde çalısması için geliştirildiğinden, Linux ile karşılaştırıldığında çok fazla sürücü eksiği vardır. GPL ile dağıtılan yazılımlar Solaris kullanıcılarına pek çok seçenek sunmaktadır. Bu, Solaris üzerinde sayısını kestiremeyeceğimiz kadar kullanışlı yazılıma erişebileceğimiz anlamına gelir. Apache, PostgreSQL, KDE, Emacs, Openoffice, Mozilla gibi açık kaynaklı yazılımlar Solaris üzerinde çok rahatlıkla kullanılabilirler.

Solaris 10, masaüstü ortamı olarak CDE ve Java Desktop tabanlı GNOME ortamını kullanıcılarına sunmaktadır. Özellikle GNOME ortamı UNIX dünyasına alışık olmayan kullanıcılar için kullanımı kolay, esnek bir masaüstü ortamıdır.

Kaynak : Türkçe Wikipedia

OpenSolaris İşletim Sistemi :

Sun Microsystems tarafından, 2005 yılında Solaris İşletim Sisteminin kaynak kodlarının açılması ile oluşturulmuş Solaris tabanlı ve Gnome (GNU Network Object Model Environment) masaüstü yöneticisini kullanan işletim sistemidir. Paralı ve kapalı kaynak kodlu Solaris projesi de devam etmektedir.

Kaynak: Ubuntu Wiki

Ücretsiz OpenSolaris CD :

OpenSolaris'in topluluk websitesinden ücretsiz Cd'nizi isteyebilirsiniz.Cd'niz iki hafta gibi kısa bir sürede Türkiye'deki adresinize gelmektedir.Hemen Cd istemek için buradan .

Richard Stallman'dan Özgür Bir Kitap

"1971 yılında MIT Yapay Zeka Laboratuvarında çalışmaya başladığımda, yıl- larca varlığını sürdürmüş bir yazılım paylaşım topluluğunun bir parçası hali- ne geldim. Yazılımların paylaşılması özel topluluğumuzla sınırlı değildi; bu, bilgisayar tarihi kadar eskiydi, tariflerin paylaşılmasının aşçılık kadar eski ol- ması gibi. Ancak bunu çok iyi bir şekilde başardık."

GNU hareketinin yaratıcı Richard Stallman'dan yepyeni özgür bir kitap çıktı ve dilimize çevirisi yapıldı.Yeni kitabının ismi olan "Özgür Yazılım,Özgür Toplum:Richard M. Stallman'dan Seçme Yazılar" TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası'nın internet adresinden ücretsiz olarak pdf formatında indirebilir özgürce okuyabilirsiniz ya da online kitabı bu siteden kredi kartı ile 10 TL'ye satın alabilirsiniz.

Kitabı pdf formatında indirmek için buradan .

Online olarak basılı halini satın almak için buradan .

Linux Aile Ağacı

Debian'ın yaratıcılarından Ian Murdock tarafından Linux Aile Ağacı hazırlandı.Aile ağacında Linux'un ilk doğuşundan bu yana evrimini,gelişimini,dağıtımların kökeni ve türevlerini görebilirsiniz.

Linux Aile Ağacı

Linux Aile Ağacı'nın tüm ebatlarına bakmak ve indirmek için buradan .

Pardus 2009.1 CD'leri evinize geliyor

Özgürlük için'de bugün yayınlanan habere göre "CD Gönder Projesi" tekrar başlıyor.Sadece kargo ücretini ödeyerek "Pardus 2009.1" Cd'sine sahip olabilirsiniz.Fakat önceki kampanyada yaşanan bazı aksaklıklar olmasından kaynaklı şu an sadece ön talep alınmakta ve en kısa sürede Cd gönderimi başlıyacak.Sizde formu doldurup en kısa sürede başlıyacak kampanyada Pardus CD'nize sahip olmak için buradan .

İnatla paranızı isteyin!

Linux Kullanıcılar Derneği(LKD) üyesi ve Pardus Kullanıcıları Derneği(PKD) Başkanı Av.Nihad Karslı'nın 14 Aralık 2009 günü kazandığı davada ve aynı gün haberini yaptığımız " Bilgisayarda Windows vergisine mahkeme ‘dur’ dedi! " başlıklı haberde belirttiğimiz gibi artık aldığımız bilgisayarlarda"Windows" dayatılmasına karşı paranızın iadesini isteyebilirsiniz.Davanın sonuçlanması fakat gerekçeli kararın açıklanmadığı zamanda yaşanan tereddütler sona erdi ve gerekçeli karar da açıklandı.Kamuoyunun bilinçlenmesi ve haklarını talep etmesi için aşağıda gerekçeli kararı bulabilirsiniz.

Bilgisayarınıza indirmek için tıklayın .