GNU/Linux eskisi gibi değil!

Geçenlerde "Free Software Magazine"de güzel bir yazı ile karşılaştım.O yazının birebir çevirisi olmasa da bahsettiği konulara bende biraz değinmek istedim. ---------- Günümüzde kullanılmakta olan birçok yazılım var.İnsanlar da hayatlarında bu yazılımlardan birçoğunu kullanıyorlar.Bunları kullanırken yazılımın amaca hizmet etmesi bir yana ,kullanıcılar artık yazılımlarda neredeyse hiçbirşeye dikkat etmiyor.Lisans,güvenlik,kararlılık vs...Onlar için sadece çalışması ve işlerini görmesi yeterli.Hatta sadece çalışması bile yeterli!Bu değişiklik yazılım endüstrisinde de bazı şeyleri değiştirdi.Bu değişmelerden, genel olarak "GNU/Linux" ve "Özgür Yazılımlar" nasıl etkilendi,neleri değişti? gibi sorulara cevap bulmaya çalışalım. Bunlar için kesin ve doğru bilgiler vermek mümkün değil ama Google Trends ile bazı ilginç sonuç alabiliyoruz.

SONUÇLAR: "Google Trends" Google üzerinde yapılan aramaların istatistiğini yıllara göre grafiklerle sunan bir hizmet."Google Trends" üzerinde konumuzla ilgili birkaç arama yapıp istatistikleri karşılaştıralım.

Linux;

İlk olarak "Google" üzerinde son 8 yıl içinde "linux" kelimesinin aranma istatistiğine bakalım:

linux

Yukardaki sonuçlarda görüldüğü gibi "linux" kelimesinin aranma sayısı gün geçtikçe azalmış.En çok arayan ilk beş ülke:Çek Cumhuriyeti,Hindistan,Tayvan,Rusya Federasyonu,Çin.

Ubuntu;

ubuntu

Yukardaki sonuçlarda görüldüğü gibi "ubuntu" kelimesinde 2009 yılının son çeyreğinde zirve yapmış ve düşüşe geçmiş.En çok arayan beş ülke:Rusya Federasyonu,İtalya,Çek Cumhuriyeti,Endonezya,Finlandiya.

Debian;

debian

Debian'da düşüş sürecinde ve en çok arayan beş ülke: Çek Cumhuriyeti,Rusya Federasyonu,Almanya,Macaristan,Avusturya.

Centos;

centos

Centos genel olarak belli bir seviyede.Fakat sürüm çıkış zamanlarında arama istatistikleri tavan yapmış.En çok arayan beş ülke: Ekvator,Japonya,Tayvan,Güney Kore,Hong Kong.

Gentoo;

gentoo

Gentoo, genel olarak ilk çıkışından bu yana düşüş sürecinde.Fakat Daniel Robbins'in Microsoft'a geçmesi aramaların tavanı olmuş.En çok arayan beş ülke: Çek Cumhuriyeti,Rusya Federasyonu,Almanya,Ukrayna,Slovakya.

Fedora;

fedora

Fedora da düşüş sürecinde fakat sürüm çıkış zamanları arama istatistikleri fırlamış.Fedora'yı en çok arayan ilk beş ülke: Tayvan,Hindistan,Hong Kong,Çek Cumhuriyeti,Japonya.

OpenSuse;

opensuse

OpenSuse'de düşüş sürecinde ve sürüm zamanları aramalar artıyor.En çok arama yapan beş ülke: Çek Cumhuriyeti,Rusya Federasyonu,Almanya,Avusturya,Ukrayna.

Linux Mint;

linux mint

Linux Mint ilk çıkışından bu yana hep artış eğiliminde ve belki de en çok arama artışı gösteren GNU/Linux dağıtımı.Rekora elinde bulunduran "Linux Mint" Distrowatch "Page Hit Ranking" sıralamasında birinci sırada.En çok arayan beş ülke: Norveç,Rusya Federasyonu,Endonezya,Çek Cumhuriyeti,Endonezya.

NE İFADE EDİYOR?

Yukardaki "Google Trends"in bize verdiği istatistiklere bakarak "linux" kelimesinin artık daha az arandığını gösteriyor.Bu sonuç bize "artık insanların linux'a ilgisi soğuyor" gibi bir fikir verebilir mi? Belki evet,ama bir başka açıdan insanlar artık "linux"un ne olduğunu öğrendiğini ve aramaya ihtiyaçlarının olmadığını da gösterebilir.Kesin birşey demek zor.Diğer dağıtımlarla ilgili görülen istatistiklerde ise en ilgi çekici rekoru elinde bulunduran "Linux Mint" dağıtımı aynı zaman Distrowatch listesinde de birinci sırada olması bu sonuçlar arasındaki paralelliği düşündürebilir.Fakat kesin olarak diyebiliriz ki yukarda verilen grafikte "linux"un artık unutulmaya başlandığı kanısının çıkartılamayacağı.Ancak dağıtımlar arasında bir karşılaştırma çıkabiliriz.Bunda da "Linux Mint" rekoru elinde bulunduruyor :)

Ülkeler açısından sonuçlara bakacak olursak,durumumuz içler acısı.Genel olarak ilk beş arasına giren "Çek Cumhuriyeti" ve "Rusya Federasyonu" için bu ülkelerin GNU/Linux'e verdiği ağırlıktan bahsedebiliriz.Ardından Almanya,Ukrayna,Hindistan,Avusturya gibi ülkeler ağırlıklarıyla takip ediyorlar.

Comments