Ansible Gentoo-Portage Update

Ansible Portage module [1] ile Gentoo Linux sisteminizi guncelleyebilir ve upgrade edebilirsiniz. Asagidaki ornekte Ilk once buildfarm adini verdigimiz sunucu uzerinde compile edilip diger gentoo sunucularimiza binary paketleri elde edip guncellemelerini yapmaktadir.

Yukarda bahsettigim sekilde bir buildfarm sunucusu yani paketlerin compile edilecegi sunucuda binary paketleri uretip diger sunuculara bu binary paketleri sunmak icin portage uzerinde "buildpkg" ozelligini aktif etmek gerekmektedir.

/etc/portage/make.conf:

FEATURES="buildpkg"

Diger Gentoo sunucularin buildfarm uzerindeki paketleri alabilmesi icin yayinlamasi gerekli. Bunun birden fazla sekilde kendinize cozum saglayabilirsiniz. FTP, FTPS, NFS, SSH, HTTP, HTTPS gibi. Biz kucuk bir web sunucusu kurup paketleri bu sekilde yayinlayalim.

# emerge -av www-servers/lighttpd

lighttpd web sunucusunu kurduktan sonra olusturulan paketlerin buradan yayinlanmasini konfigure edelim."/etc/lighttpd/lighttpd.conf" dosyasinin sonuna asagidaki iki satiri ekleyin.

/etc/lighttpd/lighttpd.conf:

server.modules += ( "mod_alias" )
alias.url = ( "/packages" => "/usr/portage/packages/" )

Artik web sunucumuzu baslatabiliriz.

# rc-update add lighttpd default
# /etc/init.d/lighttpd start

Buildfarm sunucumuz ile ayarlarimiz bu kadar. Artik diger sunucularimizi buildfarm sunucusu uzerinden binary paketleri almasi icin konfigure edebiliriz.

/etc/portage/make.conf:

FEATURES="getbinpkg"
PORTAGE_BINHOST="http://buildfarm.hostname/packages"

Artik ansible ile sistemizi ilk once buildfarm ile derlenip binary paketler ile diger sunucularinizi guncelleyebilirsiniz.

Comments